5 tips voor meer geluk

In tijden van Corona de afgelopen maanden, valt het mij op dat veel mensen meer na zijn gaan denken over wat ze belangrijk vinden in het leven. De welbekende ratrace kwam letterlijk tot stilstand en daardoor kwam er ruimte voor de vraag: wat maakt mij nou écht gelukkig? Waar word ik blij van? En zijn dat de dingen die ik nu doe of wil ik daar wat in veranderen?

 

Vraag je dit jezelf ook af? Je bent dus zeker niet de enige! Maar gelukkig of blij zijn, dat zijn twee heel verschillende dingen. Blij worden kun je al van heel kleine dingen. Maar dat maakt niet per se meteen 'gelukkig'. Ze dragen bij aan je geluksgevoel, dat is zeker. 'Gelukkig zijn' is een veel lastiger te behalen doel op zich. En moet dit wel hét doel zijn of kun je ook geluk ervaren onderweg?

Ik merk bij de ouders die ik spreek dat ze vaak streven naar altijd gelukkige kinderen. Er wordt, begrijpelijk, van alles uit de kast getrokken om het leven van hun kind zo aangenaam mogelijk te maken. Op televisie, in tijdschriften en op social media krijg je de mooiste en gelukkigste plaatjes voorgeschoteld. Dat wil je ook! Maar is dat wel haalbaar? Wat voor druk leg je jezelf als ouder op en daarmee ook je kind? En met wat voor resultaat? Is je zo nu en dan ongelukkig voelen heel erg?

Nee! Het is gewoonweg niet mogelijk om je altijd gelukkig te voelen. Er zullen altijd momenten zijn dat je minder geluk ervaart of dat je ziet dat je kind het lastig heeft. Dat hoort bij opgroeien en is zelfs essentieel voor de ontwikkeling. 

 

Ik heb 5 tips die je kunnen helpen om je gedachten te ordenen tijdens deze momenten en je een beter gevoel kunnen geven:

Kleine stapjes
Je hebt grote plannen, een doel, een eindpunt in gedachten. Die geven houvast en richting. Helemaal goed! Maar het kost ook tijd om dat te bereiken. Sta eens stil bij de dingen die je op weg naar je einddoel al bereikt hebt. Je bent al goed bezig!

Geniet van de kleine dingen
Kijk eens naar de kleine dingen om je heen. Hoe bijzonder kan de wereld zijn? Een mooie zonsondergang, een vlinder die voorbij vliegt, een vrolijk persoon die je spontaan gedag zegt, zien dat iemand blij is; allemaal dingen waar je van kunt genieten en die je energie kunnen geven! 

 

Leef in het moment
We zijn soms zo druk bezig met wat we willen, dat we vergeten waar we nu staan. Kijk eens naar wat er al bereikt is; wat gaat al goed, wat loopt lekker, waar ben je trots op? 

Gun jezelf de tijd
Wees niet te streng voor jezelf of voor anderen. Gun jezelf tijd en ruimte. Je hoeft niet altijd bezig te zijn! Doe eens even lekker niets of verveel je. Doe iets leuks: alleen of samen. Je zult zien dat de tijd vliegt!

Accepteer de minder goede momenten
Het alledaagse leven is niet altijd even makkelijk. Ja er zitten minder leuke momenten tussen en die horen er ook bij. Ook die momenten mogen er zijn. 

Hopelijk helpen deze tips jou en je kind. Geniet van de mooie dingen in het leven!

Reactie schrijven

Commentaren: 0