Uit je hoofd, in je lijf!

Herken je dit? Je gedachten maken overuren en je kunt je daardoor niet concentreren, niet genieten van waar je mee bezig bent, je blijft maar piekeren en je kunt niet in slaap komen... Pfff frustrerend! Ik heb die momenten ook. Mijn gedachten gaan dan maar door. Dit wordt bij mij versterkt wanneer de herfst begint. Ik vind de herfst een prachtig seizoen (de kleuren, knus binnen zitten als het regent, de zonsondergangen, de paddenstoelen; wauw!) En toch moet ik ieder jaar weer wennen aan de overgang van de zomer naar de herfst. Het wordt sneller donker en het gaat vaker harder waaien. Ik merk dat de onrust in mijn hoofd dan ook weer toeneemt.


Gelukkig herken ik dit patroon onderhand, wat een hoop rust geeft :) Het is heerlijk om je gedachten even 'uit' te kunnen zetten. Ik deel hier graag een manier voor met jullie: de bodyscan. Het doel van de bodyscan is dat je leert om met je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu, dat je rust leert te vinden en op een voelende wijze in contact met je lichaam komt. Wellicht heb je al eens van een bodyscan gehoord en heb je het al uitgeprobeerd (lekker hè?), maar mocht het nieuw voor je zijn, dan leg ik hier in het kort uit hoe het gaat. De bodyscan is ook voor kinderen een heel fijne manier om te ontspannen!


- Ga lekker zitten of liggen (wanneer je zit ben je wat alerter en wanneer je ligt ben je eerder geneigd in slaap te vallen. Doe wat jij denkt nodig te hebben.)
- Sluit je ogen en richt je aandacht op je lichaam.
- Ga met je aandacht naar je linker teen, je kuit, je knie, je bovenbeen.... en werk zo naar boven. Ga langs elk stukje van je lichaam en voel wat er daar gebeurt. 

- Wanneer je bij je kruin bent, ga dan met je aandacht naar de rechterkant van je lichaam en werk naar beneden tot je weer bij het beginpunt bent.
- Als je onderweg spanning tegenkomt, neem deze dan waar en probeer bewust te ontspannen.
- Wanneer je je hele lichaam aandacht hebt gegeven, richt je dan op je ademhaling: adem een aantal keer goed in en uit.
- Richt je aandacht vervolgens op je lichaam als geheel en blijf even zo zitten/liggen. 
- Rek jezelf uit, haal een paar keer diep adem en open je ogen.

 

Je zult zien dat je nu een stuk relaxter bent.  Een leuke variant voor kinderen is dat ze zich een dikke lijn voorstellen in een mooie kleur en hiermee denkbeeldig het hele lichaam omtrekken. Probeer het eens uit! Laat je mij weten wat je ervan vindt?